header

Fizika

"Házi" fénycsatorna

Beküldve: Fizika.

FénycsatornaKészítsétek el szüleitekkel, tanárotokkal közösen a "varázsdobozt" és "ejtsétek rabul a napfényt"!

Szerettük volna megmutatni a diákoknak, milyen elv alapján működik a fénycsatorna. Ezt a módszert családi házaknál is alkalmazzák olyan helyiségek megvilágítására, ahol sokszor nincs természetes fény, pedig jó lenne. Ilyen például: wc, folyosók, gardrób, fürdőszoba.
A fénycsatorna a tetőn keresztül természetes fénnyel látja el a sötétebb tereket.

Hogyan működik?

A tetőn lévő ablakon keresztül bejut a fény a csatornába, ahol a fényvisszaverő bevonattal ellátott csőfalról visszaverődik, s a mennyezeten lévő burán keresztül fénnyel tölti be a szobát.

Barkács változatát egy kartondoboz, vízzel teli műanyagflakon és egy sötét takaró segítségével te is könnyedén elkészítheted. :)

Így készül:

1. Keress egy nagy kartondobozt vagy több kicsiből készíts egy akkorát, hogy bele tudj ülni. Lehet olyan nagy is, hogy a a szülők is kipróbálhassák! ;)
2. Azokat a réseket, ahol bejuthat a fény ragaszd le sötét ragasztóval takard/ fedd le valamivel.
3. Az egyik oldalra készíts "ajtót", amin keresztül bebújsz a varázsdobozba.
5. Töltsd tele a flakon esővízzel, folyóvízzel stb. - mert ugye miért is használnál ehhez ivóvizet.
4. A doboz tetejére vágj egy akkora lyukat, hogy a flakon éppen átférjen, de ne essen le. Engedd le úgy, hogy kb. a fele kifelé, a másik fele befelé lógjon.
5. Bújj bele a dobozba.
6. Kérj meg valakit, hogy takarja le a flakon kilógó részét, hogy ne érje napfény. Most kérd meg, hogy vegye le róla a takarót.

Ugye mekkora a különbség? :)

A fénykürt szintén hasonló elven működik, csak sokkal bonyolultabb rendszerre épül. Ezt alkalmazzák a nagyvárosokban például aluljárók megvilágítására. Ilyet, vagy ehhez hasonlót láthatsz Berlinben (alsó képek), de akár Budapesten is! Képünkön a budapesti 4-es metró Rákóczi téri aluljárójának fényvezető rendszerét láthatjátok, ami tükrök segítségevel juttatja be a Nap fényét.

 

2015. május

Kövess minket!