header

Aprólépés

Zöld fa alá zöld ajándék

altNemsokára itt a Karácsony. Ajándékot adni jó, kapni is, de nem mindegy, hogy mit! Mit tehetünk azért, hogy ne csak a karácsonyfánk maradjon zöld, de a karácsonyunk is "zöldebb" legyen: tippek és trükkök a hanganyagban és a cikkben! A negyedik kérdéssorral a tudás is tesztelhető.

{saudioplayer}21.mp3{/saudioplayer}

 

Földesi Dóra szerint ha fenyőfát veszünk, mindenképpen legyen gyökeres, amit aztán megfelelő módon gondozni kell a kiültetéséig. Lassan, fokozatosan kerüljön be a fa a fűtött szobába: először a hűvös lépcsőházba, garázsba vigyük be, aztán vihetjük csak melegebb helyre. Ott folyamatosan locsoljuk, gondoskodjunk a megfelelő vízpótlásról, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon. Maximum 2 hetet maradjon benn, utána ugyanolyan fokozatosan, mint ahogy behoztuk, vigyük ki a szabadba.

Dóra felhívja figyelmünket arra is, hogy az emberek ötlettelenség miatt gyakran mindenféle haszontalan holmit, elektromos mütyürt megvásárolnak sok pénzért, teljesen fölöslegesen. Hogy ezt elkerülhessük, ajándékozhatunk egymásnak szolgáltatást is, egy színházjegyet, közös teázás vagy kirándulás lehetőségét, egyszóval az időnket.

Odlerné Bagi Judit a kreatív alkotás oldaláról közelíti meg az ajándékkérdést, az ő szeme szinte minden kidobásra szánt tárgyban meglát egy új lehetőséget, egy új funkciót. Az ajándékok elkészítéséhez nem kell más, csak egy kis inspiráció, hogy észrevegyük, a lyukas zokni szárából még babasapka, a rongyos pólóból textiltál, a tojástartóból harangocska készíthető.

Tracey szerint ami ma hiányzik az életünkből az az idő. Mégpedig az egymással töltött minőségi idő. Amikor csak egymásra figyelünk, egymással törődünk. Ajándék lehet egy különös, a másik által készített vacsora, egy masszázsutalvány, egy olyan feladat átvállalása rövidebb-hosszabb távon, amit a másik nehezebben, vagy nem szívesen végez. Sokkal jobb időt adni valakinek meg odafigyelést, mint bemenni a szupermarketba és megvenni valamit, ami hátha jó lesz neki. Így karácsony tájékán sokunkaban megvan az a kényszerítő erő, hogy márpedig muszáj valamit adni.

Adjunk, de ne tárgyakat, hanem időt. "Mi szoktunk kis utalványokat készíteni egymásnak, szép papírokkal, szép tollakkal, fényképekkel aranyos utalványokat. Millió dolgot lehet csinálni, ami nem pénzkérdés, nem energiakérdés, nem fogyasztáskérdés, és azt adjuk az embereknek, amire igazán szükségük van.

Idő, szeretet, odafigyelés. Ez sokkal karácsonyosabb szerintem."

Hasznos linkek:

csikostigris.p8.hu/

 

 

 2011. december

Kövess minket!