header

Aprólépés

Hulladékmentes strandolás

Belegondoltál már abba, hogy egy sima – mondjuk, balatoni – strandoláskor egyetlen alkalommal mennyi szemetet termelünk? Üdítős palack (vagy rosszabb esetben aludoboz), papír tányér, műanyag evőeszköz, eldobható pohár, szalvéta, fél cső főtt kukorica, tányéron otthagyott maradék – hogy csak a leginkább egyértelmű, az evéshez és iváshoz kapcsolódó dolgokat említsük.

Egy-egy erősebb (melegebb) hétvége során több száz kilónyi szemét keletkezik a strandokon csak a Balaton körül. És akkor az ország, sőt a világ többi strandjáról még nem is beszéltünk.

Ennek a hulladékmennyiségnek a nagyobb része azért keletkezik, mert a strandon nincs más alternatíva. Bár létezik már itthon is a „zöld strand” minősítés, de ennek során a hulladékkal szemben egyelőre csak a szelektív gyűjtők rendelkezésre állása az elvárás, hulladékmentes strand még – tudtunkkal – nem üzemel. Ráadásul a „zöld” strandok száma is elenyésző.

Szerencsére ahhoz, hogy hulladékmentesen vagy nagyon kevés hulladékkal ússzuk meg a strandolást, nem feltétlenül kell öko, zöld vagy hulladékmentes strandra menni (bár nem árt), hiszen mi magunk is sokat tehetünk a hulladékmentes strandolásért.

1. Keresd a környezetbarát strandokat!

Ha a hulladékcsökkentésben egyelőre nem is jeleskednek a hazai strandok, vannak már hazánkban is ún. zöld strandok. Ezeknél elvárás, hogy rendelkezésre álljon a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, megújuló energiaforrásokat használjanak, ügyeljenek a takarékos vízhasználatra, helyi termékeket árusítsanak, elérhetők legyenek tömegközlekedéssel, illetve legyen a strand területén kerékpártároló, valamint az állatok védelmére is odafigyeljenek (legyen pl. madár- és denevérodú).

Ezzel a hulladékproblémát sajnos még nem oldottad meg teljesen (bár legalább a szelektív gyűjtés lehetősége helyben rendelkezésre áll), de máris tettél egy lépést a környezet védelme érdekében.

A Balaton körül ún. Kék Hullám (ez a strandok általános minőségét méri), illetve zöldminősítéssel rendelkező strandokról, illetve a szempontrendszerről itt találsz részletesebb információkat.

2. Vigyél magaddal inni- és ennivalót!

Ha otthon készítesz szendvicset, salátát, süteményt, kekszet vagy darabolt zöldséget és gyümölcsöt, akkor azokat saját ételtárolókba, például mosható és újrahasznosítható dobozokba, vászonzacskókba vagy (méhviaszos) anyagszalvétába csomagolva viheted magaddal, így garantáltan semmi nem kerül a szemétbe. Ráadásul ezek beszerzése és el(ő)készítése során is ügyelhetsz a hulladékmentességre, például a szendvicshez a kenyeret és a sajtot készítheted saját magad, a zöldség és gyümölcs „pucolékot” komposztálhatod, magad sütheted a kekszet vagy süteményt. Így nemcsak a hulladék lesz kevesebb, de azt is pontosan fogod tudni, hogy milyen alapanyagokból készült ételt fogyasztasz.

Az innivalót ugyanígy magaddal viheted kulcsban és – a nagy melegre való tekintettel – hűtőtáskában vagy termoszban otthonról. Vihetsz magaddal csapvizet, készíthetsz limonádét, házi szörpöt, jeges teát vagy – ha a hűtés megoldott – akár jeges kávét is. Így sokkal egészségesebben (például kevesebb cukor felhasználásával és mesterséges anyagok nélkül) olthatod a szomjad egész nap, és PET palack hegyek sem keletkeznek miattad a nagy melegben elfogyasztott több liter folyadék után.

3. Kérd hulladékmentesen!

Ha valamit nem tudsz vagy nem akarsz otthonról vinni – a lángos és a sült hal mégiscsak a strandon az igazi! –, akkor ezeket kérd hulladékmentesen. Vigyél magaddal (tábori) tányért, evőeszközt vagy ételtároló dobozt, vászonszalvétát és a strandon osztogatott eldobható helyett tányérok és evőeszközök helyett használd ezeket. Kérd a lángost vagy a sült halat és a „kovi ubit” a saját tányérodra, amit aztán a csap alatt elöblíthetsz és a napon még hazaindulás megszárad. (Ha nem akarsz a tányér vagy doboz tisztításával bajlódni, az egészet – úgy koszosan, ahogy van – bepakolhatod egy nagyobb dobozba, és majd otthon elmosogatod. Arra azért figyelj, hogy ne hagyd a tűző napon, mert akkor elég kellemetlen élményben lehet részed, amikor este kinyitod a dobozt. :-))

Az innivalónak is vihetsz saját kulacsot vagy poharat és kérhetsz bele utántöltést. Persze csak ott, ahol kimérős innivalót is árulnak. A sör pedig úgyis csapolva a legjobb, de eldobható műanyagpohár helyett, azt is kérd inkább saját pohárba vagy olyan helyen idd meg, ahol üvegpohárban adják.

4. Használj házi készítésű vagy után tölthető csomagolásban kapható naptejet!

A strandolás elengedhetetlen kelléke a naptej, illetve a napvédő krém. Bár ennek hulladékát (azaz dobozát) általában nem hagyjuk magunk után a strandon (kivéve, ha éppen kiürült), mivel szorosan a strandhoz tartozik, érdemes ezt is körültekintően kiválasztani.

A legjobb, ha saját magad készítesz napvédő krémet, de ha ehhez nincs kedved vagy időd, akkor válassz olyan terméket, ami természetes alapanyagokból készül, csomagolását pedig visszaveszik és újrahasználják vagy újrahasznosítják.

5. Egyszer használatos helyett válaszd a tartósat!

Az ételek és az italok kapcsán volt már róla szó, hogy az eldobható, egyszer használatos dolgokat (pl. pohár, tányér, evőeszköz) érdemes elkerülni, és azokat otthonról hozott, többször használhatóval helyettesíteni. Ez az elv azonban egyéb dolgokra is igaz. Papír zsebkendő helyett például használj vászon zsebkendőt. Nemcsak a hulladékod lesz kevesebb, hanem jelentős összegeket is megtakaríthatsz vele, ha nem kell mindig újabb és újabb csomag papír zsepit vásárolni.

(Ha papír zsebkendőt leginkább WC papír helyettesítésére tartasz magadnál, akkor azt javasoljuk, hogy legyen nálad inkább egy (fél)guriga WC papír. A papír zsebkendő – anyagánál fogva – sokkal környezetszennyezőbb és a WC-ben lehúzva a csatornarendszert is jobban terheli. Alapvetően nem erre találták ki, úgyhogy – az egyéb használat mellett – a WC-beli használatát is jobb elkerülni.)


6. Legyen nálad bevásárlótáska!

Bár a strandra tipikusan nem vásárolni jár az ember, azért néha előfordul – főleg, ha gyerekkel indulsz útnak –, hogy a helyi árusnál „muszáj” valamit venni. Az ilyen vásárlásoknál is figyelj a környezetre, ne fogadd el a nejlonszatyrot (hanem használd a saját táskád) és kerüld a felesleges csomagolást (például, ha a homokozó lapátot műanyagba becsomagolva és csomagolás nélküli is lehet kapni, akkor válaszd utóbbit).

7. Gyűjtsd szelektíven!

Ha minden körültekintés ellenére mégsem sikerül a napot hulladék nélkül megúsznod (mert például mondjuk, elfogyott a kulacsodból a víz és nem lehet, csak PET palackos vizet kapni a strandon), akkor gyűjtsd szelektíven. Ha strandon nincs szelektív gyűjtő, akkor vidd magaddal és dobd az útba eső vagy az otthoni szelektív gyűjtőbe.

+1 Ne dobd el!

Az olyan szemetet se dobd el, amit nem lehet szelektíven gyűjteni, mert különben könnyen pórul járhatsz.

{youtube}a9F36pqkYS0{/youtube}

A cikk partnerünk, a vitafutura.hu oldalán jelent meg.

2017. június

 

Kövess minket!