header

Aprólépés

Mit tudsz a vízről?

A suliban környezetismeret, földrajz és biológia órákon már biztosan sok mindent hallottál a vízről. Gyere, rakjuk össze közösen a "vizes dominó" kockáit, nézzük meg, mi mindent ismerünk már a vízről.

Kezdjük az alapoktól! Testünk közel 70%-a víz - ezért is hallod olyan sokszor, hogy szervezeted megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres folyadékpótlás (átlag napi 1,5 - 2 liter, de ez a szám azért erősen kor és egyénfüggő). Emellett biztosan arról is hallottál már, hogy Földünk háromnegyedét víz alkotja, s ezért is nevezzük kék bolygónak. De vajon azzal tisztában vagy-e azzal, hogy ennek a vízmennyiségnek csupán 2.5 - 3%-a édesvíz, a többi az óceánokban és a tengerekben található? Kattints IDE és nézd meg a rövid animációt.

Hol és milyen formában található meg az édesvíz? Most figyelj! Leszámítva a gleccsereket és az állandó hótakarót, az édesvíz közel 97%-a a felszín alatt található...

Hazánk vízrajzát jelentősen meghatározza medence fekvése (Kárpát-medencében terül el Magyarország). Folyóink a 96%-ban átfolyó vízfolyások, ami azt jelenti, hogy a környező hegyekben (Alpok, Kárpátok) erednek, s gyorsan keresztül is "szaladnak" az országon, maguk után hagyva sok üledéket, szennyeződést, melyek könnyebben lerakódnak a sík területen. Tavasszal, a megolvadt hó megduzzasztja patakokat, folyókat, ennek köszönhetően mire ideér a víz a Kárpát-medencébe, gyakorta áradásnak indulnak folyóink. Az ár-és belvíz nem csak a településeket, szántóföldeket, hanem a vízminőséget is veszélyezteti.

Milyen vizet iszunk?

Válasz: ivóvizünket főként partiszűrésű vízből és rétegvízből nyerjük. 

A felszín alatti víz az a víz, ami a talajfelszín alatti rétegek között, továbbá hézagokban és üregekben található.
Több típusát különböztetjük meg: partiszűrésű vizek (folyók mellett kitermelhető víz), talajvíz (felszínhez közeli rétegekben - árvízkor a felszínre tör), rétegvíz (a talajvíz alatt, mélyebben található), rés-vagy hasadékvíz (közetek hasadékaiban, repedéseiben található), hévíz (30 foknál melegebb víz, ami minél mélyebbről jön, annál melegebb.), ásványvíz.

Láthatod, hogy vízkészletünk  egy zárt rendszer része, ami, bár újra és újra képes megújulni, mégis véges. Egyáltalán nem mindegy, hogy te hogyan viszonyulsz a vízkérdéshez. Gondolj csak bele: a népesség száma egyre növekszik bolygónkon, egyre több éhes és szomjas ember igényeit kell kiszolgálni, nem beszélve az újabbnál újabb használati cikkek megjelenéséről a piacon. És vajon mi kell az előállításukhoz? Víz...

Mit is befolyásolsz azzal, ha takarékoskodsz a vízzel?

Például nem kell „előállítani” annyi ivóvizet, azaz tisztítani, szűrni, eljuttatni a fogyasztóhoz, azaz hozzád, majd a „szennyezett” vizet elszállítani, újra megtisztítani… stb.

Sok energiát spórolhatsz meg rendszerszinten, ha odafigyelsz fogyasztói szokásaidra!

2014. december 11.

A program a KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0003 azonosító számú, „Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program” elnevezésű projekt Programalapjából, CSK-PA-2014-003-VII-01 azonosítószámon valósul meg.

Kövess minket!