header

Aprólépés

Vegyes érzelmű Sziget

Az idei évben önkéntesünk öko-esküvőjére készülés adta a keretét a Sziget kitelepülésünknek. Mi a technikát adtuk a szigetlakók kezébe, ők pedig a produktumot hagyták ott. Készültek az újrahasznosított pompomok, WC-papír guriga képek, mécses és hamutartók. Kis zászlókra pedig felkerültek az üzenetek: egy-egy idézet, vagy jókívánság mindenkinek az anyanyelvén. Kíváncsian várjuk, hogyan mutatnak majd a nagy napon a teremben (beszámolunk róla).

Az ökoesküvő témája igencsak megmozgatta a fiatalokat: Lehet-e öko egy esküvő és hogyan? Elég-e, ha a dísz az? Honnan vannak az ételek, hiszen az mégsem lehet újrahasznosított? Miből lesz a ruha? Talán picit mindenki belegondolt abba is, hogy ő vállalna-e ilyet, s mi az a jó kívánság, aminek ő is örülne.

A keret jó apropóul szolgált arra, hogy elbeszélgessünk a környezeti kérdésekről. Felmérjük a fiatalok vásárlási szokásait és ismereteit. (A kérdőíveket fokozatosan értékeljük, az első téma már elérhető a weblapon: http://www.aprolepes.hu/zold-puska/zoeldtantargyak/ujrahasznositas/376-kviz)

A Sziget mindig kiváló alkalom arra is, hogy az önkéntesek is összerázódjanak, az újak integrálódjanak. Az általuk leírt élményeket, összegző mondatokat is közreadjuk:

Bettina: „A legpozitívabb a kreatív együtt-alkotás élménye volt. A kézműves dolgok szerintem mindig bejönnek - és nem csak a lányoknak. No meg a csúcshaj – nagyon népszerű volt! Kár, hogy nem sikerült mindenkivel olyan mélységben beszélnem a témáról, mint lehetett volna - ez inkább az érdeklődés hiányából, továbbhaladási kényszerből eredt, de a válaszokat majdnem mindenkivel leellenőriztük, magyaráztam, ha kellett.”

Judit:”Öko-témák, nyitott emberek és nyüzsgés egész nap. Ennél több nem is kell a kellemes időtöltéshez.:) Csupa pozitív élménnyel telve tértem haza a Szigetről! Jó volt találkozni a sokszínű ember-tömeggel, öko-dolgokról eszmét cserélni és „szemet nyitogatni” Nagyon élveztem a beszélgetést a világ minden részéről érkező fiatallal és örülök, hogy megismerhettem az ő világukból egy kis szeletet. Úgy érzem, hogy sikerült ismét egy apró lépést tennünk a környezetért, a világunkért!:) Köszönöm, hogy a része lehettem!”

Zsuzsi: „Tök jó volt a lagzis dekoráció ötlet, sok embernek tetszett!!!!!! Persze a csúcshaj is bejött az embereknek. Sokat tanultam a kialakult helyzetekből.”

Bea: „Az ajándékoknál még voltak beszélgetések környezeti témákról és szorgalmasan töltötték a teszteket, a csúcshajasok viszont inkább partyarcok voltak. Persze teszteket ők is kaptak, de beszélgetni nem nagyon volt miről. Az eső miatt, sátrakba vonultak a szigetlakók, így egész nap készültek az ökoajándékok.”

Szandi: "A kreatív és szórakoztató munka mellett az önkéntesség legértékesebb részének az interkulturális eszmecserét tartottam, illetve a külföldi szemüvegen át elénk táruló Magyarország képet." Részletes beszámolója Egy csúcshajas önkéntes címmel olvasható.

Bibe: "Összességében ismét nagyon élveztem ezt a pár napot! Úgy vélem a szigetlakók figyelmét az esküvői díszek abszolút megragadták, mint ahogy a már kipróbált "official Sziget party hair" is! :-) Ez a része, mint marketing szerintem nagyon jól sikerült és sokakat vonzott oda.
A helyszínt maximálisan kihasználtuk: ezalatt az árnyékot és az eső előli menedéket is értem. Ami plusz pont, me
rt láttam, hogy sok más helyen a rossz idővel nem tudtak mit kezdeni. Az eszközökre sokkal jobban kell figyelnünk, mint gondoltam, mert sajnos lopni nem szabad, mégis lopnak.
A "nézelődőket" aktív alkotókká bátorítottuk, amiért külön köszönet mindenkinek!! Hiszen a célok egyike a szervezet megismertetése, a gondolkodásmód terjesztése, ezt pedig sátorban gubózva és zsömlét tömve egymással beszélgetve vagy sajnos mobilozgatva nem lehet.... igen erre is láttam példát és büszkeség fogott el, hogy nálunk emberközpontú az egész dolog. A kézműves dolgok és a kérdőívezés is adott lehetőséget, hogy ne csak megkapják az infótömeget az emberek, hanem elmélyítve magukévá is tegyék. Új ötletekkel gazdagodtam, lelkesített és megerősített ez a pár nap abban, hogy bizony negatív közvéleménnyel ellentétben nem süket füleket találunk és nem szélmalom harcot vívunk!”

Mások is utaltak rá, hogy idén sajnos negatív élményeink is voltak: ki-be járkálás illetékteleneknek a sátorba, nem megfelelő őrzés, lopások, nagyon sok szemét mindenütt, drága ám nem minőségi termékek dömpingje (ami hazánkat is lejáratja). Úgy érezzük, hogy a szervezők részére is tartjatnánk nyugodtan tanfolyamot, hiszen a hulladékkezelés sajnos nem lett sok év során "zöldebb".

Az összkép mégis pozitív, klassz csapat verbuválódott össze és az Év Sziget-Önkéntese 2014 díj birtokosa Bíró Beáta lett (képünkön)! Köszönjük munkátokat!

Kapcsolódó cikk: Hogyan készítsünk díszt WC papír gurigából?

Gutjahr Zsuzsanna

2014

Kövess minket!