header

Aprólépés

Adok és kapok

Fesztiválon jártunk Lettországban. Olyan helyen, ahol nem volt belépőjegy, nem voltak őrök. Alkohol és büfé sem. Zene, együttlét, kreativitás viszont akadt bőven, ahogyan sátrak, mosolygó emeberek, fák, bögölyök, gyerekek. Adok és kapok.

A Give & Get fesztivál koncepciója több szempontból is meglepő a mai világban, pedig csak a múlt régen begyakorolt módszere köszön vissza. Adok valamit azért, hogy kapjak valamit (közvetítők nélkül). A fesztiválon lehetett az ember egyrészt önellátó (vitt mindent, amire szüksége volt), vagy készülhetett úgy, hogy valamiből többet vitt és azt megosztott másokkal. Pl. ha valaki ügyes, készített hennás rajzokat, míg ezért mások élelemmel, vagy vízzel fizettek.

Más volt a többi fesztiválhoz képest, hogy nem voltak büfék, nem lehetett kapni alkoholt, sőt dohányozni sem lehetett. Ezt nem úgy kell jelen esetben érteni, hogy tilos volt, s füstjelzővel ellenőrizték, hanem úgy, hogy a szervezők megkérték a résztvevőket ezek mellőzésére. Ettől függetlenül senkit sem ellenőriztek, nem voltak biztonsági őrök és felügyelők. A rendszer egyszerűen működött, hiszen megkértek valamire, ráadásul előre.

Nem volt belépő sem. A résztvevők, vagy személyesen hozzájárultak az esemény létrejöttéhez (pl. részt vettek a helyszín berendezésében, WC-k ásásában, színpad felállításában, stb), vagy támogatást adtak az eseményhez lehetőségeik szerint (ennek alap összege 10 Euró volt 4 napra). Ha valaki nem engedhette ezt sem meg magának, még mindig vállalhatott közcélú feladatot a helyszínen.
A túlanyagiasodott hazai fesztiválok után üdítően hatott a kezdeményezés. Természetesen itt is van még mit csiszolni (igazi alomWC-k kellenének, mert a szag kínos volt, tó mellé volna jó kitelepülni, mert úgy tűnik, hogy az eső ide, a szárazság oda ment, erősítő nélküli koncertek túlsúlya szerencsésebb volna). Sajnos a Zöld Bab névre keresztelt ökosátor a tűző napra került, így sajnos nem éreztem elég elhivatottnak magam a napközbeni workshopon való részvételre. S egy negatív meglepetés is ért ott. Az adok-kapok jegyében az egyetlen hely volt, ahol egy öko praktikák könyvért konkrétan pénzt kértek. Igazából ezzel sincsen gond, hiszen kiírták mit adnak és mit kell kapjanak érte, csak pont a szellemiséggel nem egészen volt összhangban.

S nem volt térerő, WiFi sem. Természetesen a telefon is lemerült a 2., de legkésőbb a 3. napra. És nem tudtad hol tölteni. Így a résztvevők (főként a fiatalok) tényleg más dimenzióba kerültek.
Jó kis együttlét, a régi szigetes szellemben: „Kell egy hét együttlét”. Együtt a természettel, az elemekkel, egymással. Egymásra utaltan. Érdemes kipróbálni! Ahogyan a fesztivál szlogenje mondja: "Gyere, vegyél részt, oszd meg és legyél kreatív!"
Ti eljönnétek egy ilyen kezdeményezésre?
A koncepcióról itt olvashattok: http://giveandget.lv/en/pages/concept
Képek a fesztiválról: ITT
FB oldaluk is van, itt érhető el.

2014. augusztus

Gutjahr Zsuzsanna
 

Kövess minket!