header

Aprólépés

Ökotábor beszámoló

altTavasszal meghirdetett pályázatunkon (A Víz a jövő kék aranya és Az ezt már én is tudom) kiemelkedő teljesítményt nyújtott gyerekek közül Tóth Szonja Kiarának adatott meg, hogy elmenjen a Börzsönybe Ökotáborba. Az egy hét élményeit foglalta össze írásában.

 Tóth Szonja Kiara

Ökotábor

Nagyon izgultam a táborozás miatt, mert még sosem voltam. Tudom, hogy anya is izgult, vett is nekem egy mobilt, hogy fel tudjam hívni. Idáig mindig azt mondta, hogy egy ekkora gyereknek, aki a saját falujába jár iskolába, nincs rá szüksége. Egy csomó mindent mást is kellett venni. Kaptunk kölcsön egy túrahátizsákot, majdnem tele lett, majdnem nagyobb lett, mint én. Szerencsére mindig cipelte valaki helyettem. Már jó korán elindultunk, hogy biztos odaérjünk. Anya szerint Pesten lehetetlen a közlekedés, mert vagy dugó van, vagy útlezárás. Igaza is van, általában elkésünk, ha akkor indulunk, mikor apa mondja. Most 1 órával előbb érkeztünk meg, de nem baj, mert sétálgattunk. Majdnem egy másik csoporthoz csatlakoztam, de végül megtaláltuk a sajátomat, és végre felszálltunk a vonatra.  A vonattal elmentünk Szobra, majd onnan busszal mentünk tovább Nagybörzsönybe.  Én és Bogi sütöttünk pogácsát, Tomi az egyik táborvezető segített. Nagyon finom lett, mind elfogyott. Másnap elmentünk egy disznótorosra.  Disznóvágásra is elmehettek akik akartak, de én nem mentem, mert sajnáltam a disznót.

altElsétáltunk egy kis tóhoz, és megismerkedtünk az élővilágával. Jó messze volt, el is fáradtam, mire visszaértünk. Este szalonnát sütöttünk. Minden este volt a tábortűznél esti mese. Arra már nem emlékszem, milyen sorrendben követték egymást a programok. Szedtünk szilvát, és lekvárt készítettünk belőle. Én kevertem, mert a többieknek nem volt kedve. Nagyon finom lett, hoztam is belőle haza. Sajtot is készítettünk. Úgy volt, hogy kecsketejből lesz, de a bácsi az utolsó pillanatban eladta a kecskéket, így tehéntejből lett a sajt. Mi fejtük meg a tehenet, nagyon fura érzés volt. Nagyon aranyos kis bocit is láttunk. Pár napos volt, és cumizta az ujjamat. A sajt is nagyon jó lett, zöldfűszert is kevertünk bele, amit mi szedtünk egy bácsi kertjében. Íjászkodtunk, nekem nagyon jó ment. A bottal vívásban is ügyes voltam. Hoztak egy lovat is, miután lovagoltunk, lecsutakoltuk. Sokat kézműveskedtünk. Fontunk kosarat, agyagszobrokat készítettünk, festettünk, karkötőt készítettünk. Madárodút is barkácsoltunk. Ezeket mind hazahozhattuk.  Kincsvadászat is volt. Találtam is két illatzacskót, amit helyben szárított virágokkal töltöttek meg. Az egyiket levendulával, a másikat kamillával. Egész napos túrán is voltunk az erdőben. Találtunk egy szarvas lábszárcsontot, még rajta volt a pata is. Szerencsére láttunk élő szarvast is. Nagyon közel hozzám rohant át az úton, hatalmas agancsa volt. Őzet már sokat láttam, mikor anyuval bicikliztünk a határban, de szarvast még nem. Néptánc is volt egy este. Nagyon örültem neki, mert én járok néptáncolni, így jól ment. Nagyon jól éreztük magunkat, és nagyokat nevettünk. Egy közeli patakban víziállatokat kerestünk. Találtunk is folyami rákot, és picuri békákat. Éjszakai túrára is mentünk. A szabad ég alatt akartunk aludni, de eleredt az eső, vissza kellett mennünk. Kicsit eláztunk, de nagyon meleg volt, így nem volt baj.  Kisvonattal mentünk Szobra, majd rendes vonattal mentünk tovább Pestre. Nagy szerencsénk volt az idővel, mert miután megérkeztünk óriási zivatar támadt. Nagyon élveztem, remélem jövőre is mehetek. Anyu azt mondta, megpróbáljuk összerakni rá a pénzt.
Nagyon köszönöm, hogy én mehettem erre a fantasztikus táborozásra.

2012

Kövess minket!